Boekverslag Oorlogsgeheimen

Mijn Boekverslag

Titel: Oorlogsgeheimen 
Auteur: Jacques Vriens
Uitgegever/jaar: 2007 Van Holkema & WarendorfGenre: Oorlogsdrama.

Beschrijving de hoofdpersoon en bijfiguren:


Tuur Ramakers:Een normale jongen maar hij is wel erg nieuwsgierig hierdoor ontdekt hij  steeds meer over wat de Duitsers allemaal doen en wanneer hij het geheim van Maartje hoort loopt hij zelf ook nog gevaar.

Leo Ramakers: De broer van Tuur, hij zit in het verzet net zoals zijn vader.


Maartje Holtermans: Een brutaal meisje dat wel van zich laat horen ze komt uit het westen van het land en woont tijdelijk bij haar oom en tante in Limburg. Ze heeft een groot geheim dat alleen Tuur te weten komt.


Burgemeester Nijkens: De burgemeester van het dorpje en hij is lid van de NSB.


Lambert Nijkens: De zoon van burgemeester Nijkens. Een jongen die denkt dat hij heel stoer is omdat zijn broer voor het Duitse leger strijd en zijn vader bij de NSB zit.

Waar speelt het verhaal zich af:

Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in Zuid-Limburg.

Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af:

Zuid-Limburg tussen het najaar van 1943 tot het voorjaar 1945.

Wat is de verhaal lijn:

Het verhaal word in een chronologische volgorde vertelt.

Thema:

Tweede wereldoorlog, onderdrukking



Welke ontwikkelingen maakt de hoofdpersoon mee:

 Tuur maakt veel ontwikkelingen die met de oorlog te maken hebben mee. Hij komt hier zelfs mee in aanraking.

 

Hoe krijgt de schrijver spanning in zijn werk:

Door spannende elementen toe te voegen bijv. door te zeggen dat het pik donker is.

Welke vertel situatie kom je tegen:

Heel vaak word er vertelt in de ik vertel situatie. Je ziet het verhaal alleen door de gedachten van Tuur en wat Tuur doet en zegt. De gedachte gangen van andere personen krijg je niet te weten in dit verhaal.

 

Iets over Jacques Vriens

Geboren op: 26 maart 1946

Waar: Den Bosch

Familie: een vrouw, twee zoons en een klein kind

Dat Jacques Vriens vroeger zelf meester was, zal je wel niet verbazen. Tot 1993 werkte hij op verschillende basisscholen. Nu is hij schrijver van beroep. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op dingen die hij heeft meegemaakt, als onderwijzer op school of in zijn jeugd. Zo hadden zijn ouders een hotel, waarover hij vertelt in Bonje in het bonshotel. In het hotel van zijn ouders is hij begonnen met schrijven. Hij maakte toneelstukken, die hij opvoerde in de toneelzaal van het hotel. Zo ontdekte hij dat hij schrijven leuk vond.

De samenvatting:


Het Zuid-Limburgse dorpje waar de elfjarige Tuur woont is bezet door de Duisters. ’s Nachts gaat vaak het luchtalarm af en moeten ze naar de kelder van buurman Nijskens, ook deze nacht. De moeder van Tuur maakt hem wakker om naar buurman Nijskens te gaan. Tante Anna wil niet mee naar de kelder van buurman Nijskens en blijft thuis. Als ze de straat over steken is het hartstikke donker buiten. Lieke en Gieltje zoeken de hand van hun moeder, Tuur zou het liefst ook iemands hand vast houden maar hij doet dat niet. Als ze in de kelder zitten horen ze een dreun en een jankend geluid dat steeds dichter bij komt. Dan klinkt er een enorme klap, een donder slag die de kelder doet trillen.
De volgende morgen op weg naar school besluiten Tuur en Maartje bij het neergestorte vliegtuig te gaan kijken. Als ze bij het vliegtuig aankomen staan er Duitse soldaten op wacht. Maartje begint met een Duitse soldaat te praten en even later verteld ze aan Tuur dat de Duitse soldaten nog twee Engelse piloten zoeken en dat ze er al vijf hebben gepakt. Dan rennen ze snel naar school want de grote klok van de kerktoren slaat negen uur.
Als Tuur weer thuis komt van school, hoort hij gerommel op zolder. Zijn broer Leo slaapt daar, maar die is op school. Tuur loopt naar boven en maakt de deur van Leo’s kamer open, daar staat een Engelse piloot met een pistool. Hij zegt dat hij een van de piloten uit het neergestorte vliegtuig is en dat Tuur niets over hem mag vertellen aan andere mensen.
Tuur heeft met Maartje afgesproken om te komen spelen, als ze een beetje zitten te praten zegt Tuur tegen Maartje dat hij verliefd op haar is, Maartje zegt hetzelfde. Ze besluiten om verkering met elkaar te nemen. Als Maartje haar geheime kamer aan Tuur laat zien vertelt ze Tuur haar geheim dat ze joods is en dat zij niet uit IJmuiden komt maar uit Amsterdam. Tuur kan het bijna niet geloven. Nu moet hij ook een geheim vertellen, want dat hebben ze afgesproken, hij vertelt dat ze een Engelse piloot op de zolder hebben, maar dat Maartje dat tegen niemand mag zeggen.
Diezelfde avond stop er een vrachtwagen in het dorp, Tuur word er wakker van en schuift het gordijn weg van zijn raam en kijkt naar buiten. Hij ziet Duitse soldaten uit de vrachtwagen springen en bij Maartje thuis aankloppen, Maartje en haar oom en tante worden meegenomen. Tuur rent naar benden. Hij moet Maartje redden! Maar zijn vader houd hem tegen, en zegt tegen Tuur: ‘We kunnen niks doen, ze zijn met teveel’.
Op een dag krijgt Leo een brief dat hij zich moet melden in Duitsland om daar te werken. Maar het verzet weet hem toch te verstoppen, maar op een dag schiet hij een Duitser neer. Als de familie dit hoort pakken ze snel hun spullen en gaan naar de Mergelgrotten waar Leo ook verstopt zit. Daar wachtten ze net zo lang totdat Nederland bevrijd word van de Duitsers.
Tuur heeft Maartje nooit meer terug gezien. Na ongeveer 10 jaar kwam er een jongen aanbellen. Hij zij dat hij de broer was van Maartje en dat Maartje was omgekomen in een strafkamp voor Joden. Tuur liet hem binnen en gaf hem de spullen die hij van Maartje bewaart had. Tuur was inmiddels getrouwd en vertelde tegen Maartje’s broer: ‘Mijn dochter heet ook Tamar’ (Maartje heette eigenlijk Tamar maar ze kreeg een andere naam omdat ze moest onderduiken)

 

 Mijn lees ervaring:

Door dat ik dit boek heb gelezen was ik erg geraakt door alle gebeurtenissen in het boek. Dit boek bewijst wel weer dat wij het helemaal niet slecht hebben met ons luxe leventje. Alle verhalen die Tuur meemaakt zijn erg indrukwekkend als je aan het boek begint denkt je wat een dik boek maar als je er eenmaal in zit lees je er zo doorheen. Ik vind het een fijn boek om te lezen. Je zit snel in het verhaal en bent er ook zo doorheen. Omdat in het boek niet gebruik word gemaakt van moeilijke woorden is het boek voor iedereen makkelijk te lezen. Ik hou zelf heel erg van oorlogs verhalen en thrillers. Daarom trekt dit boek mij aan. Dit hoeft natuurlijk niet altijd bij iedereen zo te zijn, je moet wel echt van dit soort verhalen houden om het goed te kunnen lezen. Ik kan alleen maar positieve punten bedenken over het boek. Helaas heeft het boek niet echt een happy-end. Ook vind ik het leuk dat je een op het einde een Tuur een paar jaar later ziet. Als troste vader van zijn kinderen en dat dan het broertje van Tamar (Maartje) langs komt omdat hij opzoek was naar spullen van zijn ouders en zusje. Hierdoor heb je geen open einde en weet je dat het goed is gekomen met Tuur.  Voor iedereen die dit boek wil gaan lezen zeg ik: zeker doen! Als je echt van moord boeken houd is het wel wat minder want echt hele heftige gebeurtenissen zitten er niet in.

 

Verwerkings opdracht:

-          Koop allemaal het mooiste oorlogsboek van Jacques Vriens ooit! Nu in de boekhandel verkrijgbaar!

-          Een paar jaar naar de oorlog komt Tamar terug naar het Dorp waar ze al die tijd heeft ondergedoken. Ze gaat opzoek naar haar grote vriend en toenmalige liefde Tuur. Ze heeft gehoord dat Tuur naar de oorlog nog altijd in dit dorp is blijven wonen. Als ze aanbelt bij het huis waar Tuur vroeger woonde doet er een knappe jonge man de deur open. Ze begint te glimlachen en vraagt aan de jongen of hij toevallig Tuur heet? Hierop antwoord de jonge vent stom verbaasd ja. Dan vraagt Tamar; ken je me nog? Tuur’s worden groot van ongeloof. Hij zegt half stotterend maar maar… ik dacht ik dacht dat je… , Tamar begint te lachen en zegt nee joh tuurlijk niet! Ze lopen samen naar binnen en praten nog die hele middag in de achter tuin, dankzij deze ontmoeting waren Tuur en Tamar niet meer bij elkaar weg te slaan. Tamar kwam bij Tuur wonen en ze gingen trouwen ze kregen twee kinderen Femma en Daan en ze leefden nog lang en geluk in Zuid-Limburg.

 

-          1. De oorlog door de ogen van een kind: Het verhaal word vertelt door de ogen van Tuur

 

2. Een NSB’er als buurman: de buurman van Tuur was lid van de NSB

 

3. De strijd: de tweede wereld oorlog was een strijd maar in het dorp onderling was er ook                          een strijd tussen de kinderen, de NSB’ers en de verzet strijders noem het zo maar op.

 

4. In het verzet: Tuur helpt zijn vader en broer met de piloot en hij probeert ook maartje te helpen.